فردین قریشی عضو هئیت علمی روابط بینالملل در دانشگاه تهران در گفتوگو با ایلنا، در خصوص دلایل و اهداف سفر لاریجانی به عنوان نماینده ویژه رهبری به لبنان و سوریه، تصریح کرد: نکات متعددی قابل ذکر است. نخست آنکه با توجه به این واقعیت که در سطح منطقه و جهان، رهبر انقلاب به عنوان تصمیمگیرنده اصلی در سیاست خارجی ایران شناخته میشود، بنابراین انتخاب آقای لاریجانی به عنوان نماینده رهبری و ارسال پیام از طریق ایشان به لبنان و سوریه، نشاندهنده عزم و اراده جدی ایران در حمایت از محور مقاومت در این کشورها، به ویژه نیروهای فلسطینی است.
نیروهای مقاومت باید بدانند که ایران پشتیبان جدی آنها است
وی ادامه داد: نکته بعدی این است که ایران احساس میکند، تحرکات دیپلماتیکی در منطقه در حال انجام است و تصور میشود برخی از کشورها و گروهها تلاش دارند که ایران را از معادلات منطقهای حذف کنند. ورود آقای لاریجانی به عنوان نماینده رهبری و نماینده ایران در این زمینه، میتواند فضایی جدید ایجاد کرده و توجهها را به نقش ایران معطوف سازد. همچنین، هدف دیگر ایران از این سفر، ایجاد هماهنگی میان نیروهای مقاومت در برابر تهدیدات اسرائیل است. نیروهای مقاومت باید بدانند که ایران پشتیبان جدی آنهاست و در عین حال، ایران نیز باید از عزم و اراده نیروهای مقاومت در برابر تهدیدات مطلع شودو این پیام را به جهانیان منتقل کند که میان نیروهای مقاومت، یک هماهنگی و اتحاد قوی وجود دارد.
ایران ممکن است در سفر لاریجانی به دمشق قولهایی در خصوص کمک به بازسازی سوریه ارائه کرده باشد
این تحلیلگر روابط بینالملل با اشاره به پیشنهادات مختلف کشورهای گوناگون به سوریه در خصوص بازسازی این کشور و تلاش آنها برای جدا کردن سوریه از محور مقاومت، گفت: آقای لاریجانی با سفر به سوریه و دیدار با بشار اسد، میتوانسته به خنثیسازی این تلاشها کمک کند. ایران ممکن است در این دیدار، قولهایی در خصوص کمک به بازسازی سوریه ارائه داده باشد و تلاشهای برخی از کشورها را خنثی کند تا به این ترتیب، نقش ایران در منطقه تقویت شود و توازنی در برابر فشارهای غرب ایجاد شود و در کل، انسجامی در محور مقاومت شکل بگیرد.
انتخاب لاریجانی برای سفر به لبنان و سوریه برد رسانهای داشت
قریشی انتخاب لاریجانی را نشانهای از جدیت ایران دانست و اظهار کرد: ایشان از مشاوران عالی مقام رهبری به شمار میآید. این انتخاب نشاندهنده تعهد ایران به پشتیبانی از محور مقاومت و حمایت از کلیه اعضای آن است. علاوه بر این، دلایل دیگری هم برای انتخاب ایشان وجود دارد. یکی از این دلایل، ظرفیتهای بالای آقای لاریجانی در زمینه فعالیتهای دیپلماتیک است. ایشان دارای تجربه شخصی فراوان و توانمندیهای رسانهای قابل توجهی است و با مقامات سوریه و لبنان ارتباط خوبی دارد. همچنین، ایشان در ایران شخصیتی مهم محسوب میشوند و این موضوع در سطح جهانی هم شناخته شده است. آقای لاریجانی در گذشته به عنوان یکی از گزینههای ریاست جمهوری مطرح بوده و ریاست مجلس شورای اسلامی ایران را هم بر عهده داشتهاند. همچنین، ایشان سالها دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران بودهاند. این نکات میتواند به توانمندیهای شخصی آقای لاریجانی اشاره کند و بهعلاوه، میتواند به افزایش برد خبری این انتخاب به عنوان نماینده ویژه ایران در این زمینه کمک کند و توجه رسانهها را به این موضوع جلب نماید.
سفر گروسی را باید با توجه به روی کار آمدن ترامپ و تنشهایی که در منطقه وجود دارد، ارزیابی کرد
وی در رابطه با سفر مدیرکل آژانس بین المللی اتمی و دستاوردهایی که برای آژانس میتواند داشته باشد، عنوان کرد: سفر آقای گروسی با امید به این صورت گرفت که تحول شرایط جهانی بتواند در مواضع ایران تغییراتی ایجاد کند. آقای گروسی با هدف اخذ امتیازات بیشتر به ایران سفر کرد. در حقیقت، آنچه در ظاهر وجود دارد این است که این سفر به منظور افزایش شفافیت برنامه هستهای ایران و گسترش اقدامات نظارتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی صورت گرفت. این سفر را باید در یک چشمانداز وسیعتر مورد تحلیل قرار داد، بهویژه با توجه به روی کار آمدن ترامپ و شرایط انتقال قدرت در آمریکا و همچنین تنشهایی که در منطقه وجود دارد و درگیریهای اسرائیل با محور مقاومت هم بخشی از این وضعیت است، ارزیابیهای موجود نشان میدهد که بهنظر میرسد مناسبات قدرت به نفع آمریکا و اسرائیل پیش رفته است و از این وضعیت میتوانند برای فشار به ایران در زمینه برنامه هستهای بهرهبرداری کنند.
Monday, 23 December , 2024