مدیر انتشارات نیماژ با تاکید بر اینکه حمایت‌های دولتی مَرهم مقطعی است، گفت: اگر در حوزه کتاب نگاه دولتی و حمایت‌های یارانه‌ای صورت نگیرد، به مراتب وضعیت بهتر خواهدبود. در چنین شرایطی هر کسی که ناشر جدی است و می‌تواند مسیر درستی را طی کند، در بازار باقی می‌ماند.

علیرضا اسدی درباره لزوم بازنگری و اصلاح روند ارائه یارانه به فعالان حوزه کتاب که به عنوان یکی از دغدغه‌های مهم معاونت فرهنگی در دولت چهاردهم اعلام شده است، بیان کرد: یارانه و حمایت از حوزه فرهنگ به خصوص کتاب در همه دنیا مرسوم است و برای همین در ایران هم باید برایش راهبردی در نظر گرفته شود تا منجر به رانت نشود.

اینکه معاونت فرهنگی تلاش می‌کند تا در مساله تخصیص یارانه، رویکرد جدیدی را رقم بزند، مساله مبارکی است

مدیر انتشارات نیماژ با اشاره به بازگشت سیدعباس صالحی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت: با توجه به تجربه او در اقدامات فرهنگی، فکر می‌کنم دوباره وضعیت خوبی برای صنعت نشر رقم بخورد. اینکه معاونت فرهنگی تلاش می‌کند تا در مساله تخصیص یارانه، رویکرد جدیدی را رقم بزند، مساله مبارکی است. اما نکته این است که اکنون وضعیت مالی دولت تعریفی ندارد و به همین دلیل نمی‌تواند حمایت چشمگیری از حوزه نشر داشته باشد.

وی افزود: اگر در حوزه کتاب نگاه دولتی و حمایت‌های یارانه‌ای صورت نگیرد، به مراتب وضعیت بهتر خواهدبود. در چنین شرایطی هر کسی که ناشر جدی است و می‌تواند مسیر درستی را طی کند، در بازار باقی می‌ماند و کار می‌کند و ناشری که می‌خواهد با حمایت و یارانه و مسائل اینچنین ادامه دهد، باید درنظر داشته باشد که حمایت هم مَرهم مقعی است.

حمایت از صاحبان اصلی مشاغل انجام نشد

اسدی با بیان اینکه ارائه یارانه و خریدهای دولت یازدهم و دوازدهم در اتاق شفاف انجام می‌شد، ادامه داد: تمام ناشرانی که کاغذ دریافت می‌کردند، در فهرستی که منتشر می‌شد، مشخص بودند. این رویکرد مانع هرگونه رانت و لابی می‌شد.

وی با بیان اینکه در دولت سیزدهم صنعت نشر به نوعی رو به تعطیلی رفت، افزود: اگر قرار بود وضعیت به آن شکل ادامه پیدا کند مشخص نبود که چه آینده‌ای در انتظار صنعت نشر بود، زیرا وقتی وارد هر حوزه‌ای می‌شدیم می‌دیدم که مساله بزرگی وجود دارد. فضا هم قابل رقابت نبود، زیرا ناشری به این دلیل که از ناشران خودی آن دوره بود، می‌توانست کاغذ یارانه‌ای دریافت و با توجه به آن برای کتاب قیمت‌گذاری کند، در حالی که ناشر دیگری که خودی نبود، کاغذ دریافت نمی‌کرد و مجبور بود با توجه به بازار آزاد برای کتاب قیمت‌گذاری کند.

مدیر انتشارات نیماژ با اشاره به اینکه تجربه در بحث ارائه یارانه نشان داده است که این مساله با رانت همراه است، گفت: این روند موجب شد حمایت از صاحبان اصلی مشاغل که وسط گود فعالیت می‌کنند، خیلی کم باشند و بیشتر حیف‌ومیل شده و مسیر هدفمندی شکل نگرفته است.

اسدی اظهار داشت: در دولت سیزدهم یارانه‌ها به افراد خودی اعطا می‌شد و آنها سهمیه کاغذ دریافت می‌کردند و خریدهای کتاب از گروه‌های خاص صورت می‌گرفت؛ هیچ‌وقت اعلام نشد که این کاغذها به کدام ناشران اعطا شده است. هیچ‌وقت هیچ‌جا مطرح نشد که کاغذها به کدام ناشران تخصیص داده شده است.