علی بیتالهی، رییس بخش خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی درباره وضعیت فرونشستی در شهر اصفهان اظهار داشت: گزارش ۱۶۲ صفحهای درباره فرونشست اصفهان تهیه کردهام و اقدامات لازم برای این وضعیت پیشبینی شده است.
وی با اشاره به آغاز روند مهاجرت از اصفهان تاکید کرد: ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در پهنه فرونشستی اصفهان زندگی میکنند این روند فرونشستی این افراد میخواهند به کجا مهاجرت کنند؟ شاهد افزایش خرید ملک و مستغلات اصفهانیها در مازندران هستیم اما آیا تمام جمعیت ۲٫۷ میلیون نفری میتواند در مازندران ملک و زمین خریداری کنند؟ اگر جمعیت مازندران هم افزایش پیدا کند، این استان هم به کویر تبدیل میشود.
رییس بخش خطرپذیری مرکز تحقیقات راه و شهرسازی گفت: زاینده رود قطع شده است و به طور وضوج در برخی از مناطق ساختمانها ترک برداشتهاند و برخی از خانوار به دلیل نگرانی از آینده نسبت به مهاجرت اقدام میکنند، عدهای دیگر هم با خرید مسکن و ملک در استان دیگر دو ملکی شدهاند. روند مهاجرت در اصفهان مشهود است و مردم اصفهان خطر فرونشست را احساس کردهاند.
بیتالهی ادامه داد: مسجد امام خمینی میدان نقش جهان ترک برداشتهاست. بسیاری از پلها و ساختمانها و مساجد تاریخی ترک خوردهاند و برخی از محلات اصفهان تخلیه شدهاند. اخیرا از خانهای بازدید کردم که شکاف داخل خانه بسیار زیاد بود و این خانهها کم نیستند.
وی با بیان اینکه اصلی ترین عامل فرونشست در اصفهان خشک شدن زاینده رود است، اظهار داشت: بخشی از آب اصفهان از زاینده رود تامین میشود، متاسفانه در دولتهای گذشته تصمیم بر این گرفته شد که حوزههای آب استانی شود و با این تصمیم آب رودخانه زاینده رود که از ارتفاعات زاگرس تامین میشد، قطع شد و در حریم استان اصفهان شاخهای از این حوزه آبی هم به استانهای دیگر منتقل شد و از خود سد زاینده رود، آب را به استان یزد منتقل کردند.
رییس بخش خطرپذیری مرکز تحقیقات راه و شهرسازی گفت:این حق آبه زیست محیطی که باید تا تالاب گاوخونی آبرسانی میکرد، الان از این منابع آبی بی نصیب مانده و رودخانه کاملا خشک است. به طور مقعطی در موسوم کشاورزی این آب رها میشود اما اگر رهاسازی آب دایمی باشد آب شرب مردم اصفهان تامین نخواهد شد بنابراین نه تنها آب به کشاورزان نمیرسد بلکه این کمبود آب محیط زیست را هم تحت تاثیر قرار داده است.
وی افزود: کشاورزان هم برای تامین آب مورد نیاز خود چاه حفر میکنند و همین حفر چاه منجر به تشدید فرونشست میشود. به همین دلیل است که ریسک فرونشست در اصفهان در رتبه اول کشور قرار دارد و هیچ شهری مانند اصفهان در معرض فرونشست قرار ندارد.
بیتالهی تاکید کرد: تجربههای جهانی داریم که کشورها با انجام اقداماتی در جلوگیری از توسعه فرونشست موفق شدند ما هم میتوانیم از این تجارت جهانی استفاده کنیم.
Monday, 23 December , 2024