عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: امروز بیماران ما به‌ویژه در کلانشهرها از ارجاع بیماران از بخش دولتی به خصوصی گلایه‌های زیادی دارند. اگرچه قانون به وضوح در مورد این موضوع تعیین تکلیف کرده و هم در بحث قانون نظام پزشکی و هم در بخش دستورالعمل‌های وزارت بهداشت آمده که ارجاع بیمار از بخش دولتی به بخش خصوصی ممنوع است.

«سید محمد جمالیان» عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در خصوص دو شغله بودن پزشکان و فعالیت همزمان آن‌ها در بخش دولتی و خصوصی گفت: در برنامه هفتم توسعه روی این موضوع تأکید شده که پزشکان باید در یک بخش کار کنند، یا در بخش خصوصی و یا در بخش دولتی. اما در ادامه آن عنوان می‌شود به شرط اینکه در بخش دولتی مزایای مالی آن‌ها تأمین شود. اما متأسفانه، بخش دولتی نتوانسته آن مزایای پزشکان را تأمین کند و بر خلاف آنچه که در جامعه تصور می‌شود، پزشکان در رفاه نیستند. یکی از اقشاری که اکنون زیر خط فقر زندگی می‌کنند، پزشکان هستند.

وی ادامه داد: یک پزشک عمومی که در دانشگاه علوم پزشکی در روستاها به عنوان پزشک خانواده کار می‌کند را در نظر بگیرید؛ حقوقش بین ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان است. پزشکان دیگر در بیمارستان‌ها نیز حقوقشان در همین حد است. کارانه‌هایشان نیز به علت مالیات‌های زیادی که به‌صورت روش پلکانی محاسبه می‌شود، متأسفانه پایین است. مثلاً اگر یک جراح در بیمارستان دولتی یک عمل آپاندیس انجام دهد، مبلغی مشخص دریافت می‌کند، در حالی که همان جراح در بخش خصوصی پنج برابر آن مبلغ را می‌گیرد.

جمالیان اضافه کرد: تا زمانی که نتوانیم این تفاوت‌ها را درست کنیم، نمی‌توانیم فشار بیاوریم، چرا که اگر فشار بیاوریم هیچ پزشکی در بخش دولتی نمی‌ماند. به همین دلیل، قانون هم این موضوع را پیش‌بینی کرده است. یعنی هر جا قانون گفته پزشک باید فقط در بخش دولتی کار کند، در ادامه تبصره‌ای آورده که به شرط تأمین منابع مالی و وجود تعرفه واقعی باشد. اینکه اکنون در حالت بینابین این موضوع را نگه‌داشته ایم، بدترین حالت است. به نظر من این موضوع باید یک روز تعیین تکلیف شود.
افزایش ارجاع بیماران از بخش دولتی به خصوصی در کلانشهرها

وی با اشاره به گلایه بیماران از ارجاعات به بخش خصوصی بیان کرد: امروز بیماران ما به‌ویژه در کلانشهرها از ارجاع بیماران از بخش دولتی به خصوصی گلایه‌های زیادی دارند. اگرچه قانون به وضوح در مورد این موضوع تعیین تکلیف کرده، اما هم در بحث قانون نظام پزشکی و هم در بخش دستورالعمل‌های وزارت بهداشت آمده که ارجاع بیمار از بخش دولتی به بخش خصوصی ممنوع است. به همین دلیل، اگر مریضی هم به این موضوع شکایت کند، مطمئناً علیه آن پزشک حکم خواهند داد. امیدوارم که بالاخره یک روز بتوانیم این موضوع را حل کنیم اگرچه تا زمانی که منابع مالی حل نشود و مشکل پزشکان ما مرتفع نشود، حل نخواهد شد.

او با اشاره به‌عدم برآورد نیاز پزشکان با تعرفه‌های خصوصی گفت: واقعیت این است که امروز حتی تعرفه‌های بخش خصوصی نیز دیگر پاسخگوی نیاز پزشکان نیست. اگر امروز شاهد مهاجرت زیاد کادر درمان هستیم، به خاطر همین است که دیگر بخش خصوصی هم تکافو نمی‌کند. اگر از سال ۸۸ تورم را در نظر بگیریم و افزایش تعرفه پزشکی را هم ببینیم، متوجه خواهیم شد که چقدر سال به سال ما پزشکان را فقیرتر کرده‌ایم. امروز اگر پزشکی وضعیتش خوب است، جزو پزشکان خیلی قدیمی است و پزشکان جوان ما از لحاظ اقتصادی حتی توان برآورده کردن نیازهای اولیه زندگی‌شان را ندارند. درحالی که جامعه با یک پزشک به عنوان یک آدم پولدار و مرفه برخورد می‌کند. در واقع پزشکان در این تضاد مانده‌اند.
بعضی مواقع آرزوهای خود را به قانون تبدیل می‌کنیم و واقعیت جامعه را نمی‌بینیم

وی در پاسخ به این سوال که چرا با وجود اینکه به ممنوعیت دو شغله بودن پزشکان در برنامه‌های پنجم، ششم و هفتم توسعه اشاره شده است، اما اجرا نمی‌شود؟ گفت: بعضی مواقع آرزوهای خود را به قانون تبدیل می‌کنیم و واقعیت جامعه را نمی‌بینیم. وقتی واقعیت جامعه را نبینیم و زیرساخت‌های آن را مهیا نکنیم، فقط قانون را روی کاغذ نوشته ایم. حتی اگر ضمانت اجرایی برای آن گذاشته شود و بگوییم اگر این قانون محقق نشد، ما این برخورد را می‌کنیم، چون به عنوان مجری نتوانسته‌ایم زیرساخت‌ها را فراهم کنیم، نمی‌توانیم یقه کسی را بگیریم.

او افزود: این موضوع در برنامه پنجم و ششم مطرح بوده و در برنامه هفتم توسعه نیز آمده است. یعنی ما سه برنامه نوشته‌ایم و عیناً در هر سه برنامه این موضوع بوده، اما هیچ‌کدام اجرا نشده و در برنامه هفتم هم اجرا نخواهد شد. این مورد نیز مانند سایر موارد در پایان برنامه های پنج‌ساله اعلام می‌کنیم که تنها سی درصد از برنامه اجرا شده است و علت این است که آرزوهای خود را به قانون تبدیل می‌کنیم. وقتی واقع‌بین نباشیم، این مشکلات ایجاد می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایلنا، پیشتر در جریان بررسی طرح «منع دو شغله بودن پزشکان» مسعود پزشکیان در مجلس شورای اسلامی چنین اظهار داشت: «اگر قرار باشد به پزشک اجازه دهیم چند جا کار کند، معنی اش این است که بعد از انجام یک عمل، دیگر دکتر بیمارستان نباشد و به مشکلات بعد از عمل بیمار توجهی نکند. این در حالی است که دکتر باید ۲۴ساعته پاسخگوی مریض باشد و نمی ‎تواند بگوید که قراردادش با مریض، در چهار ساعت انجام عمل بوده است.»

«حسن نتاج صلحدار» عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در پاسخ به این سوال که با توجه به اظهارات پزشکیان در راستای ممنوعیت دو شغله بودن پزشکان، ارزیابی شما از این که فرآیند مراقبت بیمار پس از عمل به دستیاران واگذار می شود و پزشک به دنبال فعالیت خود در بخش خصوصی می رود، چیست؟ گفت: در راستای این که پزشکان پس از عمل جراحی تقریباً کارشان تمام می‌شود و به سراغ کار دوم خود در بخش خصوصی می‌روند، باید گفت که این مجوز را خود وزارت بهداشت داده است که در بخش خصوصی درآمدزایی کنند.