چند سالی است که ویژه برنامههای تلویزیونی به شکل ویژهای تحت رصد مردم و رسانهها قرار دارد تا خروجی آن را با دورههای مختلف مقایسه کنند. به ویژه که از ابتدای حضور پیمان جبلی رئیس صداوسیما بر دوره تحولی تاکید شده است و همین کلیدواژه باعث شده است تا مخاطب انتظار بیشتری از این رسانه داشته باشد.
از جمله مصادیق این رویکردها هم برمیگردد به مناسبت های ملی و مذهبی و اینکه تلویزیون در این ایام چه تدارکی برای مخاطب میبیند؟ چقدر تلویزیون از کلیشه های خود فاصله میگیرد یا به دور از محافظه کاری عقاید و سلیقههای متنوع را به آنتن میآورد. حضور سلیقههای متنوع البته همچنان به عنوان یک کلیشه ثابت تلویزیونی در زمان انتخابات و رویدادهای سیاسی پیگیری می شود. اما برای مرور اینکه تلویزیون در برگزاری آیینهایی مثل جشن شب یلدا چگونه عمل کرده است مروری داریم روی شبکههای سیما و اتفاقاتی که رقم زدهاند.
شبکه یک سیما؛ ریتم کند و بدون طراحی ویژه
شبکه یک سیما با «ایران دوست داشتنی» ویژه برنامه یلدایی خود را به آنتن رساند که اسماعیل آذر اجرای آن را برعهده داشت. این برنامه یک شب دیرتر از بقیه برنامه ها و شبکه های دیگر روی آنتن رفت. این برنامه که معمولاً در مناسبتها با حضور چند مجری روی انتن می رفت این بار اما همه بار ویژه برنامه را به اسماعیل آذر سپرد که طبیعتاً برنامه را به میزان بالایی سنگین کرد و باعث شد هم گاهی ریتم کند و هم گفتگوها طولانی و کسل کننده شود.
این ویژه برنامه نتوانست مخاطب را چندان روی شبکه نگه دارد و تم و طراحی ها به صورت تکراری پیش رفت. برنامه البته در طراحی بصری صرفاً تلاش کرد از تغییر گرافیک های ویدئو وال برنامه بهره بگیرد.
حضور اسماعیل آذر هم باعث شد بخش هایی از برنامه به صورت شب شعر برگزار شود و به برنامه ای برای شبکه چهار سیما بیشتر شبیه باشد.
در قسمت هایی از برنامه نیز از حضور هنرمندان صنایع دستی مناطق مختلف کشور بهره گرفته شد تا از آیین ها و فرهنگ این مناطق بگویند که پیش از این هم چنین رویکردی در این برنامه وجود داشته است و اتفاق جدیدی محسوب نمیشد.
شبکه یک سیما شبکه ای ملی است و اینکه اولین شبکه تلویزیونی با ذوق کمتری برای چنین ایامی تدارک ببیند، حسرت برانگیز است.
شبکه دو سیما؛ در تلاش برای متنوع بودن
به گزارش مهر ،شبکه دو با همان مجریان برنامه های روتین ویژه های یلدایی خود را پیش برد. این شبکه مثل همیشه دکور ویژه ای طراحی کرد و سعی کرد فضای بصری جلوه بیشتری کند. المیرا شریفی مقدم و وحید رونقی مجریان «صبحانه ایرانی» بخش هایی از این ویژه برنامه را اجرا کردند و جمعه صبح نیز با فضایی یلدایی روی آنتن رفتند.
در عین حال محیا اسناوندی، محسن آزادی و قدسیه صالحی مجریان برنامه «عصر خانواده» نیز بخشی دیگر از برنامه های یلدایی را اجرا کردند. شروع ویژه برنامه های یلدایی از چهارشنبه شب ۲۸ آذر بود که با همین تیم هم شروع شد.
بخشی از برنامه هم با اجرای حامد عسگری که یکی دیگر از برنامه های شبکه دو را اجرا می کند پیش رفت که این بخش نتوانست در مقایسه با برنامه های روتین «نقل و نقل» ویژه تر باشد و حتی در بخش شعرخوانی ها و حضور مهمانان اشک هم گرفت و برنامه از نشاط درآمد. برنامه «نقل و نقل» در حالت روتین گفتگوهای کشدار با ریتمی کند دارد و در مناسبت های این چنینی حداقل لازم است این برنامه ادبی که البته در گروه معارف شبکه تولید می شود محتوای متناسب تری با این ایام طراحی کند تا محتوای جسورانه و جذاب تری در حوزه ادبیات و شعر داشته باشد.
المیرا شریفی مقدم و وحید رونقی به مجریان ثابت چنین ایامی بدل شده اند که سعی شده بود با حضور مهمانان مختلف هنری و ورزشی فضای برنامه متنوع تر پیش برود. با این حال این برنامه هم نتوانست شگفتانه عجیبی رو کند. البته از جمله امتیازات این برنامه نمایش ساز در یکی از اجراهای گروه های موسیقی آذربایجانی بود که ساز به شیوه کلیشه تلویزیون با گلدان و انواع آکسسوار پوشیده نشد.
Monday, 23 December , 2024