عفونت بیمارستانی عفونتی است که بیمار در بیمارستان به آن آلوده می‌شود و یکی از دلایل اصلی مرگ و همچنین افزایش دوران نقاهت بوده، بطوریکه این روزها حادثه ناگوار از دست رفتن دید یک چشم در ۹ نفر بر اثر این عفونت در یکی از مراکز درمانی تهران در صدر اخبار رسانه‌ها قرار گرفت.

بر اساس تحقیقی که سازمان بهداشت جهانی در ۵۵ بیمارستان در ۱۴ کشور به انجام رسانده نشان می‌دهد که بطور میانگین ۸.۶ درصد از بیماران بستری شده در این مراکز درمانی مبتلا به عفونت بیمارستانی می شوند .

عفونت بیمارستانی یکی از مشکلات جدی در مراکز بهداشتی و درمانی است که می‌تواند عوارض قابل توجهی برای بیماران به همراه داشته باشد. این نوع عفونت‌ها به دلیل عوامل متعددی از جمله استفاده از تجهیزات پزشکی، تماس با محیط‌های آلوده، و سیستم‌های بهداشتی ناکافی ممکن است ایجاد شوند و معمولا حداقل ۴۸ تا ۷۲ ساعت بعد از پذیرش بیمار در بیمارستان بروز می یابند.

همچنین عفونت بیمارستانی می تواند به شکل عفونت ادراری و دستگاه تنفسی بروز یابد که به شدت بیماری را افزایش و زمان بستری شدن بیمار را طولانی تر می کند و کنترل و پیشگیری از آن به دقت در رعایت استانداردهای بهداشتی، استفاده مناسب از آنتی‌بیوتیک‌ها و نظارت منظم بر شرایط بهداشتی محیط بیمارستان بستگی دارد.

این روزها از دست دادن بینایی یک چشم ۹ بیماری که جراحی آب مروارید در یکی از بیمارستان های تهران انجام دادند به علت آب مروارید در صدر اخبار رسانه ها قرار گرفت و ماجرا از این برقرار است که ۹ نفر از کسانی که روز ۱۷ مهرماه در این بیمارستان جراحی آب مروارید داشتند، دچار درد، آبریزش، تهوع و علائم غیرعادی شدند.

علائم آنها از ۲ ساعت پس از جراحی شروع شده بود و بعضی مجبور شدند به اورژانس مراجعه کنند. ۲۴ ساعت بعد، پزشکان جراح متوجه وضعیت غیرعادی بیماران خود شدند و از بیماران خواستند دوباره به بیمارستان مراجعه کنند. هر ۹ نفر به شدت دچار مشکل شده بودند و باید دوباره به اتاق عمل می‌رفتند. درمان بی‌نتیجه بود و آن ۹ نفر بینایی یک چشم خود را برای همیشه از دست دادند.

به گزارش خبرنگار حوزه سلامت ایرنا، بطوریکه محمدرضا صالحی، رئیس مرکز تحقیقات مقاومت میکروبی و مدیریت مصرف آنتی بیوتیک‌ها، رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این زمینه معتقد است: ظرف ۲ تا ۳ دهه گذشته یک بهم ریختگی و آشفتگی و بی نظمی در تجویز آنتی بیوتیک‌ها داشته‌ایم که منجر به پدید آمدن بیمارستان‌هایی پر از میکروارگانیسم‌های مقاوم شده است. وضعیت ما از این نظر در گزارش‌های متعدد پزشکی، بسیار وخیم است.

وی گفت: بخش مراقبت‌های ویژه ما پر از میکروارگانیسم‌های مقاوم است و سایر بخش‌های ما مثل بخش‌های جراحی و بخش‌های داخلی هم با عفونت‌های مختلف و متعددی درگیرند. خود من دست و دلم می‌لرزد وقتی می‌خواهم بیماری را بستری کنم چرا که می‌گویم نکند که برود در بخش و دچار عفونت شود.

صالحی تصریح کرد: آمار دقیقی در رابطه با مرگ‌های بیماران به خاطر عفونت‌های بیمارستانی نداریم ولی تجربه می گوید که وضعیت نابسامان است و افرادی نیز اگر بر اثر عفونت‌های بیمارستانی فوت نکنند ولی دچار مشکلات جدی می‌شوند.

به گفته وی، بیمار آمده است و باید تحت یک عمل جراحی کوچک قرار می‌گرفت و در نهایت ظرف ۳ تا ۵ روز بستری و مرخص می‌شد اما در بیمارستان دچار عفونت شده و ۲ تا ۳ هفته بستری شده و با هزینه‌های زیاد و مشکلات فراوان بهبود پیدا کرده یا حتی فوت کرده است.