وضعیت شغلی و معیشتی کارکنان سلامت از جمله پرستاران و دستیاران پزشکی همواره از دغدغه‌های اصلی نظام سلامت بوده است که با بهبود و افزایش حقوق آنها در ۲ ماه گذشته گام بلندی در دولت چهاردهم در جهت ارتقای رضایتمندی آنان برداشته شد.

ساماندهی وضعیت شغلی و معیشتی پرستاران، رزیدنت‌ها یا همان دستیاران پزشکی و افزایش هشت برابری دریافتی آنها که خط مقدم مواجهه با بیماران در مراکز آموزشی و درمانی هستند و بار اصلی بیمارستان ها بر دوش آنهاست، حایز اهمیت است.

از آنجایی که پزشکی شغلی است که جوانان نخبه با رویای شیرین پوشیدن لباس سپید، عزت و احترام در بین مردم و زندگی با درآمد مناسب و آینده‌ای روشن انتخاب می‌کنند، رویایی که بسیاری از پزشکان جوان پس از ۱۳ سال رنج و تحصیل شبانه‌روزی آن را مربوط به گذشته می‌دانند و می‌گویند این عرصه دچار فراز و نشیب بیشتری شده است.

رزیدنت‌ها یا همان دستیاران پزشکی خط مقدم مواجهه با بیماران در بیمارستان‌های آموزشی درمانی هستند و در عمل می‌توان گفت که بار اصلی بیمارستان‌ها بر دوش آنهاست. افرادی که حتی در تعهدات اجباری که می‌دهند هم کاملا باید تحت اختیار دانشگاه علوم پزشکی محل تحصیل باشند و حتی در طول این دوره حق تاسیس و اداره مطب خصوصی یا درمانگاه ندارند.

دوره‌ رزیدنتی در رشته‌های مختلف متفاوت است و چهار تا پنج سال به طول می انجامد؛ به طور مثال دوره رزیدنتی برای رشته‌هایی مانند ارتوپدی، داخلی و جراحی، چهار سال است. این رزیدنت‌ها به بیمارانی در حوزه تخصص خود و زیر نظر استادان یا سال‌بالایی‌ها، رسیدگی می‌کنند.

در بسیاری از بیمارستان‌های آموزشی درمانی خبری از استاد نیست و سلسله مراتب نهایتاً به رزیدنت سال بالایی می‌رسد بنابراین رزیدنت پزشکی است که دوره پزشکی عمومی خود را تمام کرده و دوره تخصص خود را می‌گذراند. همچنین به پزشکانی که متخصص شده‌ و در حال گذراندن دوره فوق تخصصی هستند نیز فلوشیپ گفته می‌شود.

اینترن نیز دانشجوی مراحل پایانی پزشکی عمومی است که می‌تواند زیر نظر استاد یا متخصص در بیمارستان‌ها، طبابت کند و بعد از گذراندن این دوره عملی که ۱۸ ماه است، فارغ‌التحصیل محسوب می‌شود. بنابراین ۱۸ ماه پایانی دوره ۷ ساله پزشکی، دوره اینترنی است. پیش از آن نیز به دانشجویان پزشکی که یک سال در بیمارستان حضور دارند، اما اجازه طبابت ندارند، استاجر گفته می‌شود.

دریافتی رزیدنت‌ها یک بار در سال ۱۴۰۰ از حدود ۳ میلیون تومان به ۶ میلیون تومان رسید و در سال ۱۴۰۱ افزایشی نداشت و در سال ۱۴۰۲ از مبلغ ۶ میلیون تومان به ۸ میلیون تومان رسید. ولی آیا همه مشکل این پزشکان جوان که مشغول گذراندن دوره تخصص هستند، هزینه کم حق الزحمه و فشار کاری است؟

محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تازگی از افزایش حقوق دستیاران و کارورزان پزشکی از ابتدای مهر ماه سال جاری خبر داده و گفته است: افزایش حقوق دستیاران و کارورزان پزشکی متاهل نسبت به مجردها بیشتر است. پس از افزایش حقوق دستیاران و کارورزان، حقوق این افراد در برخی از رشته‌های تخصصی و فوق‌تخصصی به ۲۵ میلیون تومان رسیده است. افزایش حقوق کنونی دستیاران و کارورزان پزشکی، یک افزایش قابل‌توجه است.

وی درباره وضعیت اضافه حقوق دستیاران و کارورزان پزشکی مجرد گفت: دریافتی دستیاران پزشکی با افزایش حقوق، حدود ۱۹ میلیون تومان است. همچنین دریافتی کارورزان مجرد نیز حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافته‌ است.

وزیر بهداشت اظهار داشت: افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی حقوق کارورزان پزشکی منوط به تاهل یا مجرد بودن آنها است.

مطالبات پرستاران حدود ۷.۵ همت است/ در اسرع وقت پرداخت می‌شود

ظفرقندی همچنین در خصوص پرداخت مطالبات پرستاران که از ابتدای تشکیل دولت چهاردهم مورد توجه شخص رئیس جمهور و وزیر بهداشت قرار گرفت، چنین گفت: جمع مطالبات پرستاران حدود ۷.۵ هزار میلیارد تومان است که این موضوع با آقای دکتر پزشکیان و آقای دکتر عارف مطرح و مصوب شده که تمام حق و حقوق و مطالباتشان در اسرع وقت پرداخت شود.

وی تاکید کرد: باید سعی کنیم که حق و حقوق پرستاران مثل میزان پرداختی به اضافه کار باید افزایش پیدا کند؛ این افزایش طبیعتا باید محاسبه و پرداخت شود، ولی همه مطالبات قبلی آن‌ها پرداخت می‌شود. یعنی بحث اضافه حقوق مربوط به آینده است و منافاتی با پرداخت حق و حقوق فعلی آن‌ها ندارد.

دریافتی دستیاران تخصصی و فوق تخصصی، دانشجویان پزشکی و کارورزان علوم پزشکی هشت برابر شد

ابوالفضل باقری فرد معاون آموزشی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا در این باره اظهار داشت: دریافتی دستیاران تخصصی و فوق تخصصی، دانشجویان پزشکی و کارورزان علوم پزشکی با هدف افزایش انگیزه آنان هشت برابر شد.

وی افزود: برخی از مناطق کشور با کمبود پزشکان متخصص بالینی روبرو است و بر همین اساس انگیزه دانشجویان پزشکی در رشته عمومی و دستیاری باید برای ادامه تحصیل افزایش یابد و اعطای برخی از تسهیلات در دوره دستیاری تخصصی، عامل افزایش انگیزه و کسب مهارت به شمار می‌رود.

باقری فرد دوره دستیاری را دوره‌ای سخت عنوان و تصریح کرد: پزشکان در این دوره باید به صورت تمام وقت در اختیار باشند و دولت نیز با افزایش حق‌الزحمه دوره دستیاری، تامین معیشت آنان را مورد توجه قرار داد که در افزایش انگیزه آنان اثرگذار بوده است.

ارسال فرمول افزایش مبلغ اضافه کار پرستاران به دولت

احمد نجاتیان رئیس کل سازمان نظام پرستاری نیز درباره مطالبات پرستاران گفته است: افزایش مبلغ اضافه کاری پرستاران یک اقدام فوری و ضروری است؛ اگر مبلغ اضافه کاری منطقی شود پرستاران انگیزه بیشتری برای حضور در بیمارستان پیدا می‌کنند. فرمول افزایش مبلغ اضافه کار از سوی وزارت بهداشت به سازمان برنامه و سازمان اداری استخدامی و دفتر ریاست جمهوری ارسال شده و امیدواریم مورد تصویب و ابلاغ قرار بگیرد.

وی تصریح کرد: یکی از اتفاقات خوبی که در دولت چهاردهم رخ داد، حضور آقای دکتر پزشکیان در راس دولت است سابقه طولانی در مدیریت حوزه سلامت در وزارت بهداشت، مجلس و دانشگاه‌های علوم پزشکی داشته‌ است و در کنار او آقای ظفرقندی سکان وزارت بهداشت را در اختیار گرفته‌ که به دلیل حضور در سازمان نظام پزشکی اطلاعات لازم را در حوزه نظام سلامت دارد؛ این فرصت بی‌نظیری است که برای جامعه سلامت و پرستاری ایجاد شده است.

نجاتیان ادامه داد: اگر می‌خواهیم پرستاران خدمات خوبی ارائه کنند و مردم خدمات خوب دریافت کنند باید به مطالبات پرستاران توجه داشته باشیم. در این راستا برای پرداخت معوقات مبلغی معادل ۷ هزار میلیارد تومان (هفت همت) در نظر گرفته شده که بخشی از آن پرداخت شده است./ایرنا