کرک دورسِی، استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل و تاریخ دانشگاه نیوهمپشایر در گفتوگو با ایلنا، نظرات خود را در مورد تنشها میان ایران و غرب و دورنمای وقایع منطقه بیان کرد.
هر کشوری باید حق موجودیت کشورهای دیگر را به رسمیت بشناسد
در حالی که قدرتهای بزرگ معمولاً نفوذ بیشتری در سازمانهای بینالمللی دارند، چگونه میتوان اصل احترام متقابل و برابری تمام کشورها را در نظام بینالمللی ترویج کرد؟
این یک پرسش بسیار بزرگ است که دههها موضوع بحث دانشمندان علوم سیاسی بوده است! نقطه شروع این است که هر کشوری حق موجودیت کشورهای دیگر را به رسمیت بشناسد. این مسئله میتواند از تغییر نگرش روسیه نسبت به اوکراین آغاز شود.
نقش سازمانهای بینالمللی در دستیابی به این هدف چیست؟
سازمان ملل متحد میتواند نقشی ایفا کند، اما قدرت سازمان ملل تنها به اندازه اراده اعضای آن، بهویژه پنج عضو دائم شورای امنیت، است و باید واقعبین بود که کشورها نگرانیهای متفاوتی در این زمینه دارند. به عنوان مثال، دولت ایران از حمایت آمریکا از اسرائیل اظهار نارضایتی میکند، در حالی که کشورهای اروپایی از تلاش یک عضو سازمان ملل (روسیه) برای شکست دادن عضو دیگر (اوکراین) با حمایت کشورهایی مانند ایران و چین نگران هستند. شاید همه ما نقاط کور خودمان را داریم.
ترامپ ایدههای جدیدی ندارد
آیا فکر میکنید سیاستهای ترامپ نسبت به ایران با رویکردهای قبلی او یا سایر روسای جمهور آمریکا متفاوت خواهد بود؟ این تفاوتها چه تأثیری بر معادلات منطقهای و بینالمللی خواهد داشت؟
من انتظار دارم که ترامپ سیاستهایی مشابه با دوره اول خود را در قبال ایران دنبال کند. در آن دوره، انگیزه اصلی او بیاعتنایی به هر دستاوردی بود که توسط رئیسجمهور اوباما حاصل شده بود. ترامپ به طور کلی ایدههای جدیدی ندارد، زیرا مدعی است سیاستهای دوره اول او نسبت به ایران به خوبی عمل کردهاند.
احیای برجام امکانپذیر نیست
با توجه به خروج ایالات متحده از برجام در زمان ریاستجمهوری ترامپ، چگونه میتوان این توافق را احیا یا مشابه آن را برقرار کرد؟
من فکر نمیکنم که ترامپ علاقهای به همکاری با دولت کنونی ایران داشته باشد، بنابراین احیای برجام امکانپذیر نیست. انتظار دارم که ترامپ بیشتر به تهدید ایران روی آورد تا آن را وادار به عقبنشینی کند.
تعامل ایران و عربستان احتمالا برای ترامپ ناخوشایند خواهد بود
آیا سیاستهای ترامپ در خاورمیانه بر چشمانداز روابط راهبردی ایران با کشورهای همسایه و سایر قدرتهای جهانی تأثیر خواهد گذاشت؟
به گزارش ایلنا ، حدس من این است که اسرائیل از موضع سختگیرانهتر علیه ایران استقبال خواهد کرد، هرچند این مسئله به اینکه چه کسی در اسرائیل قدرت را در دست دارد، بستگی زیادی دارد. اگر نتانیاهو از قدرت برکنار شود، احتمالاً دولت جدید اسرائیل سیاستهایی آشتیجویانهتری با همسایگان خود اتخاذ خواهد کرد. به نظر من، دیدگاه عربستان سعودی نسبت به ایران پیچیده است؛ این کشور، ایران را بهعنوان رقیب منطقهای خود میبیند، اما شاید نیاز به تعامل با آن را نیز حس کند که این مسئله برای ترامپ احتمالا ناخوشایند خواهد بود.
Monday, 23 December , 2024