کارشناسان آینده‌پژوهی در حوزه آموزش عالی و فناوری مولفه‌های مهم برای تحقق سند چشم‌انداز بیست‌ساله در افق ۱۴۰۴ را بررسی کرده و رسیدن به نگاه مشترک بین نخبگان و رهبران و در ادامه عموم مردم را در این زمینه مولفه اصلی شمردند.

چهارمین نشست از سلسله نشست‌های چشم انداز آینده ایران و یکصد و نود و سومین نشست علمی – تخصصی مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری تحت عنوان «روش‌های آینده‌پژوهی برای تدوین چشم‌انداز ملی» با مشارکت دستگاه‌های اجرایی ملی و استانی، دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و اندیشکده‌ها در سالن دکتر حسین عظیمی مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری برگزار شد.

علی آقامحمدی رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری و عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان مدیر علمی نشست، مقصود فراستخواه استاد برنامه ریزی توسعه امورش عالی در مؤسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی و سید سروش قاضی نوری رئیس مؤسسه تحقیقات سیاست علمی کشور در این نشست حضور داشتند و سخنرانی کردند.

به گزارش گروه علمی ایرنا از وزارت علوم، مهدی رازپور رئیس گروه آموزش مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری به عنوان مقدمه نشست و طرح مسأله گفت: بر اساس سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴ ایران اسلامی کشوری است که در زمینه علم فناوری و اقتصاد در منطقه آسیای جنوب غربی دارای رتبه اول خواهد بود اما بررسی‌ها در سال پایانی افق سند نشان می‌دهد متأسفانه هنوز این چشم انداز محقق نشده است. در همین راستا اکنون برای بسیاری صاحب نظران کنشگران و مردم این سؤال مطرح است که اصولاً چنین سند یا برنامه های درازمدت دیگر بر چه اساسی نوشته و تدوین می شود؟ در طی ۷۵ سال گذشته در ایران اسناد دیگری نیز در قالب برنامه های بلندمدت و میان مدت تدوین و تصویب شده؛ اما این اسناد چگونه و با چه سازوکارهایی افق آینده را برای کشور ترسیم می‌کنند و چه ضمانت‌های اجرایی برای تحقق آنها در ایران وجود دارد؟ برای پاسخ به این سوال باید به مفهوم مهمی به نام آینده نگری و آینده پژوهی بپردازیم و در این نشست بنا داریم با حضور اساتید ارزشمند از زوایای مختلف این مفهوم مورد بحث و گفت وگو واقع شود.