پس از پیروزی انقلاب اسلامی، لزوم تحول در دانشگاهها سبب صدور فرمان تشکیل «ستاد انقلاب فرهنگی» از سوی امام خمینی (ره) شد و فعالیت این ستاد از سال ۱۳۵۹ آغاز و تا نیمه دوم سال ۱۳۶۲ ادامه داشت. پس از آن با پیشنهاد حضرت آیتالله خامنهای _ رئیس جمهور وقت _ مقرر شد تا «ستاد انقلاب فرهنگی» مورد ترمیم و بازنگری قرار گیرد. پیرو این پیشنهاد نیز در تاریخ ۱۹ آذر سال ۱۳۶۳ امام خمینی (ره) دستور تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی را صادر کردند. حالا و به بهانه ۴۰ سالگی شورای عالی انقلاب فرهنگی با ابراهیم شکرانی _ دبیر ستاد فرهنگی و اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی _ به گفتوگو نشسته و بخشی از اقدامات و چالشهای شورای عالی انقلاب فرهنگی را بررسی کردهایم که بخش نخست آن را میخوانید.
* آقای شکرانی، لطفا کمی درباره جایگاه و فعالیتهای شورای عالی انقلاب فرهنگی توضیح دهید.
باوجود اینکه پیش از تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی، ستاد انقلاب فرهنگی حدود ۵ سال فعال بود، اما امسال به چهلمین سال تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیدهایم. بر این اساس، بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی میتواند چراغ راه ما باشد تا با نگاهی به گذشتهی فعالیتهای شورا، به شناسایی نقاط ضعف، قوت و چالشها بپردازیم تا برای گام دوم، عملکرد بهتری داشته باشیم. شورای عالی انقلاب فرهنگی در دورانهایی تطورها را پشت سر گذاشته است؛ مثلا در دورهای تمرکز بر نهادسازی و در دورهای دیگر تمرکز بر تدوین اسناد راهبردی بوده است. طبیعتا یک نهاد سیاستگذار بالادستی در حوزه فرهنگ و علم باید اقدام به ریلگذاری در امور کرده و حدود و ثغوری که دستگاههای اجرایی باید در آن عمل کنند را تعیین کنند.
چهل سالگیِ انقلابیترین نهاد فرهنگی کشور همراه با چالشهای پرشمار
برخورد سلیقهای مدیران تنها محدود به «فرهنگ» نیست
* اجازه بدید کمی کلیتر درباره فرهنگ صحبت کنیم. گاهی به دنبال تغییر مدیریت نهادها و سازمانها حتی ریلگذاریهای درست فرهنگی هم فراموش شده و مدیران جدید به دنبال اجرای سیاستهای خود و یا برخورد سلیقهای با سیاستهای پیشین هستند. ناظر به همین موضوع فکر میکنید در کشور ما چقدر با مقوله فرهنگ به شکل سلیقهای و چقدر بر اساس قوانین، مصوبات و مقررات برخورد میشود؟
به گزارش ایسنا، این موارد که به آن اشاره کردید از چالشهای مدیریتی در کشورما هستند که فقط محدود به حوزه فرهنگ نیست. هر اندازه هم مدعی شویم که باید بر اساس برنامه عمل کنیم، اما در آخر سلیقه مدیران اثرگذار است. این موضوعات قابل پیگیری و بررسی است و ما پس از نگارش سند تحول شورای عالی انقلاب فرهنگی، در حوزه راهبری به شکل ویژه بر این مورد تمرکز کردیم که از برخورد سلیقهای مدیران جلوگیری کنیم. گاهی حتی مدیر دلسوزی داریم، اما فهماش از قانون محدود به تفسیر شخصی خودش است که طی ۲ سال گذشته تمرکز کردیم تا این مشکل را برطرف کنیم.
Monday, 23 December , 2024